субота, 9. април 2016.

Ko je Sladjin otac???EVO KO JE

Zločini nad Srbima u Dretelju 1992. godine

Pravdu dobije samo onaj ko pravdu ponudi - a pravde nema bez istine

Koliko vrijedi proganjati čuvare tamnica dok lidere koji su ih osmislili nazivamo herojima

Problem sa zločinima počinjenim u BiH je taj što su uvijek instruirani iz Beograda ili Zagreba - dogovorom iz Karađorđeva

dretelj
Vojno skladište Dretelj kod Čapljine
U maju 1992. godine hrvatske oružane snage (HOS) su u Dretelju kod Čapljine formirale logor za Srbe, isključivo Srbe i isključivo civile, prema kojima je izuzetno nečovječno postupano. Dretelj kao mjesto stradanja Srba postojao je do kraja septembra 1992. godine kada je preuzet od HVO-a i postao logor prvenstveno za bosanske muslimane.
Logor Dretelj bio je pod kontrolom hrvatskog generala Bobetka. Logor je bio smješten u bivšem skladištu JNA. Bio je to pravi koncentracioni logor iz filmova, sa bodljikavim žicama i osmatračnicama. Pravi pravcati gulag. No, treba napomenuti da su uporedo s njim postojali potpuno jednaki srpski logori za Hrvate širom stare Juge.
Prema raspoloživim podacima koje imaju sve zaraćene strane, a pogotovo stranci, kroz Dretelj je prošlo najmanje 250 Srba, muškaraca i žena. Nezakonito lišeni slobode, bez optužnice ili presude, bez ikakve krivice, živili su pod nemogućim uslovima. Mnogi od njih su fizički likvidirani ili su preživili s teško narušenim zdravljem i neizlječivim traumama.
Silovanja, seksualna iživljavanja, zvjerske torture, prisilni rad, izgladnjivanje, neljudska ponižavanja uz nemoguć smeštaj i nikakve higijenske uslove. Jedina svrha sveg tog zla bila je etničko čišćenje kao sredstvo preraspodjele teritorije nakon raspada socijalističke Jugoslavije. Nacionalni lideri, i strani i domaći, ponašali su se kao divlji kerovi koji čereče lešinu i grabe komade po divljačkom nagonu. Taj divljački nagon bio je sva logika i sva suština događaja oko raspada Jugoslavije.
Kad je teritorij podijeljen - ostalo je svakoj zvijeri da se prikrije u svoje nacističke jazbine. To je sva istina i sva logika rata. Uzalud je tražiti neka opravdanja i ispredati priče o vEkovnim mržnjama i nacionalnim netrpeljivostima. Svo zlo došlo je iz pohlepe i to je sva istina o ratu. Sasvim je nevažno kako je to zlo kasnije pakovano i zamotavano.
Suđenje u BiH za zločine nad Srbima u logoru Dretelj počelo je 12. juna 2012. godine čitanjem optužnice Tužilaštva BiH. Mnogi su taj dan odahnuli jer je time skinuta stigma kolektivne odgovornosti. Optuženi su bili: Ivan Zelenika, Edib Buljubašić, Srećko Herceg, Ivan Medić i Marina Grubišić-Fejzić -- hr.wikipedia.org
Optužnica je bila naslovljena na zločin protiv čovječnosti. Optuženi su označeni kao zločinci nad žrtvama srpske nacionalnosti s područja općina Mostar, Ljubuški, Čapljina i Stolac - zatočenih u vojnom logoru Dretelj. Zelenika i Buljubašić su nosili poseban teret kao oficiri i nadređeni.

Srbi su sprečavali procesuiranje zločina iz Dretelja

icty
ICTY
Pet godina ranije je međunarodni tužitelj Jude Romano sastavio listu od 59 imena Hrvata i Muslimana, bivših pripadnika HOS-a i HVO-a iz Čapljine, Ljubuškog, Mostara, Konjica, Širokog Brijega i tražio njihovo privođenje. Svi Srbi širom svijeta odobravali su zahtjeve sudije Romana.
Međutim, kada je isti tužitelj samo malo ranije oslobodio odgovornosti Ejupa Ganića, Jovana Divjaka, Jusufa Pušine i Zaima Backovića, kao i još osam osoba, za navodne zločine u Dobrovoljačkoj, svi Srbi širom svijeta pljuvali su po tužitelju kao da je dirnuo u njihove najmilije.
Pravdu u BiH ne mogu dijeliti muslimanske, hrvatskle ili srpske sudije jer bi se smatralo da su pristrasni. Ali ako pravdu u BiH ne mogu dijeliti ni strane sudije - kako ćemo onda imati pravdu. Na jednoj strani zahtjevamo da se procesuiraju ratni zločini - a na drugoj osporavamo svakog sudiju kojeg nam ponude. Zvanični tim za istraživanje ratnih zločina MUP-a RS osporavao je i još uvijek osporava sud u Hagu. Time samo usporavaju pravdu u BiH. Pitanje je - zašto?
Da nije tako, zločini bi bili sankcionirani pet godina ranije, kad je išlo suđenje prvim muslimanima za Dretelj - Mirsadu Repku u Norveškoj i Ahmetu Makitanu u Švedskoj. Od svih vojnika prisutnih u Dretelju veća polovina bili su muslimani. Od 59 osumljičenih iz Dretelja, samo 6 muslimana je optuženo za zločine u to vrijeme. Njima je suđeno prije svih ostalih.
Muslimani sa dreteljskog spiska i nisu bili neki muslimani - ateisti socijalističke Jugoslavije, onakve kakva je stvarana i diktirana iz Beograda. Odgojeni u socijalističkom duhu i maltretirani kao djeca u porodicama sa teškim socijalnim i finansijskim problemima. Kao djeca socijalizma naučeni su na besmislenu ljubav prema vođi i jugoslavenskoj narodnoj armiji i svi redom sa teškim traumama iz problematičnog djetinjstva.
Srbija je nesumnjivi agresor i trebalo bi da bude prisiljena UN rezolucijom da snosi čitav teret reparacija
-- Josif Brodski, ruski jevrejski pjesnik-disident, Nobelovac, u dnevniku International Herald Tribun, 05. 08.1993. godine

Mirsad Repak - učešće u zločinima u svojstvu hrvatskog oficira

dretelj-mirsad-repak
Mirsad Repak
Mirsad Repak rođen je 1966. godine u Stocu. Nakon kratke ratne obuke u Vrgorcu, na koju je upućen posredstvom "nekih" ljudi iz Stoca i Sarajeva, priključio se jedinicama HOS-a i ponio njihov čin majora. Nakon nerazjašnjenog ubistva Blaža Kraljevića Repak se priključuje komandi HVO-a na komandnoj dužnosti Oficira za vezu - bio je Glavni inspektor HVO-a za Hercegovinu. Hrvatske tajne službe sklonile su ga krajem 1993. godine u Norvešku gdje je živio sa porodicom. Od 2001. godine ima državljanstvo Norveške.
Uhapšen je u maju 2007. godine, kada je bio osumnjičen za "silovanja, prisilna zatvaranja i nanošenja ozbiljnih povreda" jer zakon Norveške nije bio predviđen za - ratne zločine. Bilo je to prvo suđenje za ratne zločine u Norveškoj poslije Drugog svjetskog rata. Repak je na kraju oslobođen optužbe za silovanje. Dosuđena mu je kazna od osam godina zatvora i naloženo mu je da plati znatnu finansijsku odštetu žrtvama. Repak je najprije osuđen na 5 godina zatvora zbog ratnih zločina 02. dec 2008., a onda na 8 godina 14. aprila 2011. godine.
Prema izjavama svjedoka iz Dretelja, Repak je uticao na Ahmeta Makitana da učestvuje u zločinima u Dretelju. Repak je učestvovao u ubistvu logoraša Bože Balabana. Prema procjeni suda, učestvovao je u zatvaranju najmanje 13 osoba srpske nacionalnosti u logor Dretelj. Najviši sud u Norveškoj proglasio je Repka krivim za "lišavanje slobode i nanošenje patnje žrtvama".
Optužba iz 2008.: icrc.org (PDF)

Edib Buljubašić - učešće u zločinima u svojstvu hrvatskog oficira

dretelj-edib-buljubasic
Edib Buljubašić u KPD Zenica
Edib Buljubašić rođen je Zenici kao dijete socijalističke Jugoslavije i bivšeg režima u Beogradu. Bio je poručnik bivše JNA. Kao oficir bivše JNA prije rata je osuđivan na jedanast godina zatvora. Kao takav je pušten i tokom rata uključen u jedinice HOS-a i HVO-a. Za vrijema rata, na samom početku upoznat je sa Blažem i Darkom Kraljevićem i Mladenom Holmanom. Bio je "svjedok" ubistva Blaža Kraljevića u avgustu 1992. godine. Bio je poručnik HOS-a i zamjenik komandanta logora Dretelj. Komandant logora Dretelj za HOS bio je Ivan Petrušić. (intervju Ediba Buljubašića "Slobodnoj Bosni" 15. maj 1999. godine.)
Buljubašić je u Dretelju mučio Srbe ali ne zato što ih mrzi. Buljubašić je ubijao svoje - ne muslimane - nego svoje najbliže i najrođenije. Buljubašić danas izdržava uvjerljivo najdužu "ukupnu" kaznu zatvora u BiH i "najdužu zatvorsku kaznu u Evropi" - od 54 godine - kao rijetki serijski ubica u Evropi. Kazna je tolika jer je spojeno nekoliko presuda: ubistvo portira, supruge, snahe, oca te jedan pokušaj ubistva. Buljubašić je osuđen na 34 godine za ubistvo svojih supruge i snahe, da bi mu poslije ubistva rođenog oca i uposlenika osiguranja u jednom preduzeću sud dodao još dvanaest godina. Prema evidenciji zeničkog zatvora, Buljubašić bi na slobodu mogao izaći tek 05. nov 2043. godine.
U međuvremenu je napisao autobiografsku knjigu pod nazivom "Kako sam ubio oca" (knjiga.ba-k7701) koja je postala regionalni bestseler, a na čijem bi se predlošku trebao snimiti igrani film.
Suđenje Buljubašiću za zločine u Dretelju još uvijek traje.
link: krajina.ba-37260
link: slobodna-bosna-1221
Published on Feb 23, 2013

Ahmet Makitan - učešće u zločinima pod uticajem Repak Mirsada

Ahmet Makitan
Ahmet Makitan
Ahmet Makitan rođen je, navodno, u Stocu 1966. godine. Navodno je porijeklom iz Stoca. Okružni sud u Stokholmu osudio ga je kao bivšeg pripadnika HOS-a, na pet godina zatvora za zločine nad Srbima u logoru Dretelj. Makitan je švedski državljanin. Osuđen je za mučenje 21 srpskog zatvorenika u logoru Dretelj u periodu između maja i avgusta 1992. godine. Hrvatske tajne službe sklonile su ga krajem 1993. godine u Švedsku.
On je bio stražar/čuvar u logoru Dretelj, direktno podređen Stanku Primorcu. Priznao je samo optužbe za zlostavljanje, i tvrdio je da mu je bilo naređeno da ih čini. Uhapšen je u januaru 2010. a suđenje je počelo 5. okt 2010. Makitan je dobio 5 godina i isplatu znatne odštete svojim žrtvama.
Ahmet Makitan je takođe bio prvi osuđenik za ratne zločine poslije Drugog svjetskog rata - u Švedskoj.
HOS-ovci su nosili križeve i brojanice oko vrata...
Pored navedenih, na listi se nalaze Emina Oručević i Zerina Šuta. Obje na dužnosti čuvara. Obje su bile pod uticajem oficira HVO-a, pogotovo majora Mirsada Repka. Osim njih osuđen je i Refik Sarić, mladić koji je najprije zatvoren u Dretelj kao logoraš, da bi mu kasnije bilo ponuđeno da se pridruži HOS-u, nakon čega je ostavljen u Dretelju kao čuvar. Refik Sarić je uhapšen u Danskoj, odležao je kaznu u Danskoj i nakon održavanja kazne protjeran je iz Danske.

Uticaj iz Zagreba i Beograda na eskalaciju sukoba

tudjman_milosevic
Kakav je bio uticaj Repka na ostale zločince u logoru Dretelj?
Repak je kao nadređeni oficir imao širok raspon uticaja na svoje podređene. Prijetnje smrću, ucjene, maltretiranje, pohvale po zapovijednoj liniji, unapređenje, podmićivanje i druge oblike nagrađivanja. Prema sudskim izvještajima, Repak ih je rado koristio. Tako je Edib Buljubašić svjedočio da je ubio logoraša Božu Balabana po naređenju pukovnika Ivice Primorca - za šta je od Repka primio nagradu od 1.000 maraka. Iako je zapovjednik logora Dretelj bio Ivan Petrušić. To je bilo planirano održavanje paralelnih struktura komande u logoru - kako bi se proizveli veći neredi i zločini nad zatvorenicima.
Ivica Primorac bio je šef hercegovačkog SIS-a - hrvatske tajne centrale iz Zagreba. Primorac je ustvari bio pukovnik HVO-a, ali je raspoređen u HOS da kontroliše generala Kraljevića. Primorac je na kraju ubio Kraljevića i svu dokumentaciju (pa time i cijeli HOS) stavio konačno pod komandu Zagreba - onda kada je Kraljević odbio krenuti sa sukobima protiv muslimana u BiH.
Više o ulozi Ivice Primorca:
link: Hrvatsko-hrvatske svađe i strahovi od Haaga
link: Bivši šef hercegovačkog SIS-a otkucao Haagu čelnike HVO-a
link: PRIMORAC SLOBODNOJ BOSNI: Buljubašić laže, nisam naređivao progone
link: Ivica Primorac dva dana prije ubojstva Kraljevića napustio HOS
Ivica Primorac
Ivica Primorac
Uploaded on Dec 24, 2007
HOS HSP NDH Ivica Primorac Blaz Kraljevic Hrvatska Croatia Drina
HVO je mogao sam kontrolirati logor Dretelj - ali ga je namjerno prepustio snagama HOS kako bi one na sebe preuzele odgovornost za zločine. HVO je logor Dretelj mogao obezbjeđivati isključivo hrvatskim bojovnicima i domobranima - ali su ipak u sastavu Dretelja imali 50-60 odsto muslimana, upravo radi eskalacije mržnje i sukoba u BiH, pogotovo Hercegovini.
Srpske vlasti učinile su sve da se uhapse muslimanski čuvari logora Dretelja - koji su planski krajem 1993. sklonjeni u skandinavske zemlje. Srpske vlasti, međutim, nikada nisu zahtjevale hapšenje Ivice Primorca koji još uvijek radi i sarađuje sa srpskim političarima kao visoki funkcioner HDZ-a BIH. Pitanje je - zašto? To je još jedno od mnogih "zašto" koje svakako treba postavljati takozvanim srpskim nacionalnim vođama u BiH.
Zapovjednik logora Dretelj - Ivan Petrušić - davao je Repku odriješene ruke u Dretelju. Repak je mogao po svojoj volji hapsiti Srbe van logora, dovoditi ih u Dretelj bez posebnih obrazloženja i određivati dužinu njihovog ostanka u Dretelju. Repak je po svojoj volji vršio isljeđivanje zatvorenika i rezultate tih istraga slao svojim pretpostavljenima u Zagreb.
Repak Mirsad je bio inspektor hrvatskih tajnih službi - u činu majora. Sve je radio, kako ističe Edib Buljubašić, po direktnim naredbama pukovnika Ivice Primorca, osnivača logora Dretelj i visokog funkcionera HDZ-a danas. Srbi su u tom logoru, kaže Buljubašić, "tretirani kao brojevi a ne kao ljudi, a svakodnevno su bili maltretirani".
Repak je bio slobodan otpuštati zatvorenike iz Dretelja ili je sam određivao kada će i kako biti razmjenjivani. Drugom prilikom je Buljubašiću dao 2.000 maraka da šuti o oslobađanju nekih Srba iz Dretelja, za koje je plaćeno da budu pušteni na slobodu ili razmijenjeni. Repak je bio slobodan uzeti novac za razmjenu, a da kasnije i ne oslobodi zatvorenika. Bio je slobodan da otpusti nekog iz Dretelja, i kada ovaj krene, da naredi njegovo ubistvo uz obrazloženje da je "ubijen pri pokušaju bijega".
Ne treba zaboraviti da je Repak bio oficir HVO-a (HVO mu je priznao čin majora koji je nosio u HOS-u), te da je bio Glavni inspektor HVO za Hercegovinu i glavni hrvatski SIS-ovac za područje Stoca i okoline. Kao takav - i on sam je bio zastrašivan, ucjenjivan, nagrađivan i unaprijeđivan od svojih pretpostavljenih iz Zagreba.
Među odgovornima za zločine nad Srbima u Dretelju navode se sljedeća imena:
  • Zoran Hranilović hirurg iz Zagreba
  • Vinko Martinović Štela
  • Dragan Dujmović
  • Stanko Primorac
  • Vinko Primorac
  • Toni Rajić
  • Tomislav Vidović
  • Damir Glogovac Vampir
  • Zvonimir Bijeliš Crvenkapica
  • Željko Šešelj...
Procesi koji se sada vode na sudovima u Bosni za zločine u Dretelju tek su zagrijavanje za suđenje Ivanu Ivici Primorcu:  glassrpske.com-8554 - zato Buljubašić tako često naglašava odgovornost "velikih riba" za zločine u Dretelju:
- "Zločini brutalni su se dogodili u logoru Dretelj a velike ribe - guzonje - žele svoju odgovornost prebaciti na nas pet-šest koji smo jedini optuženi. Time pravda i srpski logoraši ne bi bili zadovoljeni, jer i Miro Hrstić Ledeni je činio zločine u Dretelju a Srbe iz Mostara je hapsio, pljačkao i tukao Vinko Martinović Štela, koji je pušten na slobodu - a suđeno mu je u Haagu. On je vodio HOS u Mostaru i on je umiješan u atentat na Blaža Kraljevića. On je desna ruka Mladena Naletilića Tute. To su razbojnici, pljačkaši, siledžije i zločinci. Ovaj uhapšeni HOS-ovac Ivan Medić većinom je bio moj vozač i vozač oficira HOS-a iz Dretelja. On je sitna riba. Zašto Tužilaštvo BiH ne hapsi velike glavešine iz HOS-a i HSP-a?" -- poskok.info-1759
Zato jer Srbi ta imena ne traže. Srbi nastoje predstaviti prvenstveno odgovornost muslimana za Dretelj. Pitanje je - opet - zašto?

Zašto?

Dretelj 1993
Dretelj 1993
Često govorimo o zločinima i mene često pitaju: - Zašto ne kažeš nešto o zločinima protiv Srba u zadnjem ratu? Rekla sam bezbroj puta da mi je žao svake žrtve i svake suze prolivene u zadnjem ratu. Ja sam mislila da time govorim i o zločinima protiv Srba. Sad vidim da je to kao kad su pitali Srbina je li čovjek ili Srbin a on iz prve ispalio: - Srbin, bre!
Pozdraviti sve žrtve, nazvati im pokoj i rahmet, svakako znači pijetet za srpske žrtve. Izdvajanje nekakvih "srpskih žrtava" svakako znači zanemarivanje ostalih - po toj logici - a ja stvarno ne vidim šta bi onda bile nekakve ostale ili "ne-srpske" žrtve? Žrtve su žrtve a zločini su zločini. Prepoznavanje pojedinih žrtava je stvar isključivo nekih službi kojima je posao da se time bave - statistikom. Normalnom čovjeku je svaka žrtva ista. Ako nije tako - onda je to najobičnije guranje prsta u oko. Kome ono treba - taj je i sam žrtva - i slučaj za psihijatriju.
Žrtve su bile i pale. Treba ih ostaviti na miru u ime djece koja odrastaju. Ako oni koji su ostali živi nastave pjevati osvetničke pjesme - onda smo svi vječne žrtve. Žrtve tih pjesama. A na to nas niko ne može prisiliti osim jedino mi sami.
Ako stalno potežemo "svoje" mi nismo sposobni za život - ne umijemo preuzeti na sebe odgovornost za svoje postupke. Pa svoju savjest proiciramo u "svoje" žrtve, i u fraze o "svom napaćenom narodu". Osim toga, neprekidnim pozivanjem na "svoje" žrtve, mi te žrtve uznemiravamo i prizivamo nove žrtve. Upravo to je i išlo pred rat kad su Srbi uznemiravali svoje mrtve, iskopavali njihove kosti i prenosali ih s jednog mjesta na drugo. Svi smo znali da će biti belaja. I belaj je bio. Mrtve treba ostaviti da počivaju - ako ne u ime mrtvih - onda bar u ime živih.
Na stranicama podrške bivšem Balkanskom Koljaču Slobodanu Miloševiću (www.slobodan-milosevic.org) postoji detaljan izvještaj o svim zločinima protiv Srba u zadnjem ratu. To je pohvalno i vrlo dobro - jer bez pravde nema ni pomirenja, međutim, na tim stranicama nema ni jedno jedino slovo o zločinima Slobodana Miloševića?
Zato je to upravo "ubadanje prstom u oko" i "posipanje drugog pepelom po glavi". I nastojanje da se prikrije koliko je Slobodan Milošević kriv za SVE žrtve - pa time i one srpske. Koliko vrijedi proganjati čuvare tamnica dok političare koji su ih potpisali nazivamo herojima?

Нема коментара:

Постави коментар